Dirigent Wim Stalman

Wim Stalman (klarinet, saxofoon, piano, keyboard, blokfluit, AMV, orkestles)

Wim Stalman studeerde klarinet, orkestdirectie en piano aan het Stedelijk Conservatorium (Prins Claus Conservatorium) in Groningen.

Naast deze muziekopleidingen studeerde hij eveneens in Groningen Duitse Taal en Letterkunde. Aanvankelijk was hij actief als klarinettist in diverse ensembles, begeleidde hij als pianist solisten, koren en oratoriumverenigingen en doceerde hij aan de muziekscholen in Groningen, Stadskanaal en Joure.

Daarnaast dirigeerde hij vier harmonieorkesten in Noord-Nederland. Van 1990 tot 1995 was hij verbonden als docent klarinet aan de Regionale School voor Musische Vorming te Meppel.

Deze functie verruilde hij voor een fulltime betrekking bij De Haske Publications te Heerenveen, waar hij nauw betrokken raakte bij de uitgave van composities en arrangementen van wereldberoemde componisten als Jan Van der Roost, Jan de Haan, Philip Sparke, Jacob de Haan, Franco Cesarini, James Curnow e.a. 

Daarnaast werkte hij in binnen- en buitenland als klankregisseur bij CD-opnames met professionele orkesten en zijn verschillende arrangementen en composities van zijn hand door deze uitgeverij op de internationale markt uitgegeven.  

In 2005 besloot Wim Stalman zijn contract bij De Haske Publications te wijzigen om voortaan zelfstandig vanuit zijn bedrijf Stalman Music Services werkzaamheden voor diverse opdrachtgevers waaronder genoemde uitgeverij te kunnen verrichten.

Daarnaast richtte hij een - intussen bloeiende - lespraktijk op voor klarinet-, saxofoon-, dwarsfluit-, trompet-, hoorn-, bugel-, euphonium-, piano-, keyboard-, blokfluit- en AMV-lessen. 

Vanaf 2010 is hij tevens als muziekdocent verbonden aan de muziekschool Kunst & Coo in de gemeente Ooststellingwerf.
Als dirigent is hij momenteel de muzikale inspirator van het harmonieorkest Oranje Nassau uit zijn huidige woonplaats Smilde en Harmonie Drenthina uit Annen.
 

In 2014 werd hij benoemd tot ere-dirigent van het harmonieorkest Patrimonium uit de stad Groningen.